تشکیل کمیته مشترک "بررسی موانع، مشکلات و چالش های قانونی فراروی جلوگیری از توسعه غیرمجاز اراضی کشاورزی" در پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه
بحران خشک شدن دریاچه ارومیه یک موضوع ملی و بین المللی است. حجم زیادی از آب این دریاچه طی سالهای اخیر از دست رفته است. مطالعات نشان میدهد که عوامل متعددی در خشک شدن دریاچه ارومیه مؤثر میباشند ولی مؤثرترین آنها توسعه ناپایدار در بخش کشاورزی است که تبعات آن، افت شدید سطح آبهای زیرزمینی، خشک شدن تالابها و دریاچه ارومیه میباشد.
هیأت محترم دولت از سال 1393 همزمان با تصویب پروژههای طرح احیای دریاچه ارومیه، هر سال ممنوعیت توسعه اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را مورد تأکید قرار داده است. در بند 7 تصویب نامه سال 1394 اشاره شده است هر گونه توسعه اراضی کشاورزی اعم از تبدیل اراضی ملی منابع طبیعی به کشاورزی، دیم به آبیاری، زراعی به باغی در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه و هر گونه عملیات منجر به افزایش برداشت از منابع آب حوضه اعم از ایجاد و بهسازی ایستگاههای پمپاژ آب، احداث آببندان و سدها در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه ممنوع بوده و وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی موظف اند ضمن ممنوعیت صدور مجوز در این خصوص با متخلفین برخورد نموده و گزارش عملکرد ماهانه خود را به دبیرخانه کارگروه ارائه نمایند.
بررسی های میدانی بیانگر این است که در سال های اخیر روند توسعه اراضی کشاورزی ادامه داشته است. بطوریکه با ادامه یافتن این روند، چه بسا اثربخشی سایر پروژه های در دست اقدام برای احیای دریاچه ارومیه کم اثر یا بی اثر خواهد شد. در این ارتباط پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه با همکاری ستاد احیا و سازمانهای قضایی، انتظامی و اجرایی استان اقدام به تشکیل کمیته بررسی ابعاد توسعه، عوامل استمرار این توسعه و مشکلات و موانع اجرایی و قانونی فراروی جلوگیری از این امر نموده است. همچنین، این پژوهشکده بررسی توسعه اراضی در زیرحوضه های دریاچه ارومیه را با استفاده از تصاویر ماهوارهی لندست طی سالهای 2013 تا 2018 در دستور کار خود دارد.
از همکاران محترم درخواست می گردد جهت تقویت و عملکرد موثر این کمیته، پیشنهادات و تجربیات ارزشمند خود در این ارتباط را به ایمیل پژوهشکده ارسال نمایند.
جلسه دوم این کمیته در مورخ 1397/08/07 در محل پژوهشکده با حضور مدیر کل محترم منابع طبیعی استان، معاونت محترم بهره برداری سازمان آب، معاونت محترم اداره کل محیط زیست، معاون محترم معاونت پیشگیری از جرایم، رئیس محترم اداره امنیتی انتظامی، مدیر محترم دفتر استانی ستاد، نماینده سازمان جهاد کشاورزی و تعدادی از کارشناسان خبره استانی و نمایندگان پژوهشکده تشکیل شد.
گالری تصاویر: